Kelab Peminat

Rumah kita

Kebelakangan ini, aku meneliti huraian-huraian yang menarik tentang seni bina rumah Melayu. Garis kasarnya, rumah Melayu ini memang direka untuk fleksibel dengan iklim khatulistiwa yang panas dan lembap. Unsur angin, cahaya, tanah, serangga, arah kiblat, sinaran kosmik, ultra ungu, keseimbangan terma dan sebagainya, sememangnya telah diambil kira oleh para arkitek dan jurutera sivil Melayu dahulu untuk membina rumah yang serba selesa. Itu memang boleh kasi tabik.
Tapi, bukan setakat itu sahaja.
Seperkara lagi, rumah Melayu juga menyimpan falsafah yang tiptop dan kalau direnung-renungkan. Memang betullah orang kata rumah itu sekolah paling awal sekali untuk membentuk manusia. Dapur misalnya, elemen yang penting di dalam sesebuah rumah. Dapur seperti yang anda (dan juga saya) tahu, adalah ruang untuk menyimpan, menyediakan dan memasak makanan. Juga, ia digunakan sebagai tempat makan. Memandangkan orang Melayu mempunyai kecenderungan yang mendalam untuk makan 24 jam, jadi, jika sesebuah rumah itu tak berdapur atau dapurnya tak aktif, maka tak hiduplah rumah dan orang-orang di dalam rumah itu. Patutlah rata-rata orang kita risau betul kalau dapur rumahnya tak berasap.
Orang yang mengurus dapur ini, kita panggil orang dapur. Orang dapur juga dikenali sebagai orang rumah atau suri rumah. Dan, kalau kita cakap orang dapur, orang rumah atau suri rumah, sudah semestinya kita rujuk pada orang perempuan. Aku menyelak kamus Dewan IV, cari apa pula maksud 'suri' itu. Suri, bak tulis kamus itu, bermaksud contoh teladan yang baik untuk ditiru. Kalau kita bina balik frasa tadi; jadi suri rumah bererti: orang di rumah yang berteladan baik dan patut ditiru. Macam menyusahkan pemahaman pula pengertian ini. Tapi, apa yang hendak disampaikan di sini adalah, suri rumah ini adalah orang yang tersangatlah penting dalam pembinaan dan penjagaan sesebuah rumah itu. Rumah, selain dihuni oleh si suami yang rajin bekerja, ia turut dihuni oleh anak-anak kecil yang buas macam lipas, terutamanya budak-budak laki. Jadi, suri rumah adalah insan yang baik untuk membentuk dan mendidik budak-budak ini untuk jadi bagus dan baik. Itupun kalau suri rumah itu boleh diteladani dan ditiru akhlaknyalah.
Lagi tentang rumah Melayu ini, ruang dalamannya tidak disekat oleh hadangan (partition). Ini penting juga untuk membentuk pemikiran. Konsep psikologi proxemics (ruang fizikal) diguna secara menyeluruh dalam penyusunan ruang-ruang di dalam rumah Melayu. Biasanya, rumah Melayu tidak ada dinding yang memisahkan antara ruang-ruang lain. Misalnya, rumah ibu (ruang tamu) dan dapur hanya dibezakan dengan aras ketinggian lantai. Kebiasaannya, orang-orang kita bolehlah dikatakan bersikap terbuka, fleksibel dan mampu menerima apa yang berlainan, asalkan mengetahui baik dan buruknya. Jadi, bagi sesiapa yang rasa jumud tak tentu hala itu cuba renung-renung balik binaan rumah yang membesarkan anda sekian lama. Mana tahu, mungkin anda dibesarkan dalam bilik sahaja, sampai tak tahu apa yang berasap di dapur.
Pokoknya, rumah Melayu asli memang dibina betul-betul bersesuaian dengan citarasa dan keadaan kita, sebagai orang Melayu. Bukan nak banggakan bangsa kita tak tentu pasal, tapi itulah keistimewaan yang kita punyai, tetapi jarang betul jumpa orang yang beutl-betul hargai.
Rasa-rasa teringin juga nak buat rumah kayu ini balik bila aku dah berduit nanti. Takkan nak biar anak-anak aku berjiwa orang putih sedangkan kulitnya masih koko (itupun kalau aku kahwin dengan orang Melayulah).
Tapi aku terfikir kembali, tentang realiti yang berlaku sekarang. Yalah. Kenapa ada budak-budak kampung sekarang ini kenapa jahat macam setan dan perangai mengalahkan iblis (Aku berasal dari kawasan boleh dikatakan kampung ya). Apakah madrasah yang bernama rumah itu telah gagal dalam konsep dan falsafah pembinaannya? Atau, ada tungau yang memerap dalam rumah Melayu, meracun akhlak dan membengkakkan kedajalan sehingga bangsa Melayu asli macam mereka makin mengulup ditelan zaman.
Fikir-fikirkanlah.

1 ulasan:

Jazli Safwan berkata...

kat kampung sekarang dah berumah batu.
hehehe