Kelab Peminat

Kepercayaan

Kami berbincang mengenai sesuatu yang agak menarik baru-baru ini.

Tidak semua manusia mampu menilai sesuatu dengan baik, lantas mempercayainya. Sudah lumrah alam, mempercayai sesuatu itu adalah sukar. Apatah lagi hendak mempercayai perkara yang benar, yang kadang-kala menduga pegangan dan pahit untuk ditelan.

Jadi, apabila manusia gagal membuat penilaian untuk mempercayai sesuatu, maka dia akan memindahkan kepercayaannya kepada yang lain. Contohnya, mempercayai seorang ahli politik yang akan membuat perubahan dan reformasi kepada negara. Sedangkan, kita tidak membuat penilaian yang betul terhadap kebolehupayaan dan moral beliau. Disebabkan oleh kata-katanya yang memukau dan cita-citanya yang begitu mencengangkan, maka kita tunduk untuk mempercayainya tanpa membuat penilaian. Apabila berlaku salah dan silap kita akan berkata - 'alah, takkan dia silap kot. dia itu tok guru!'

Manusia bukan sahaja memindahkan kepercayaannya kepada manusia lain - tetapi juga memindahkan kepercayaannya kepada makhluk lain. Hantu, misalnya, diangkat menjadi jasad yang menakutkan - supaya kita dipaksa-rela untuk tidak berfikir dan mengkaji sesuatu itu dengan lebih menyeluruh. Hasilnya, kita akan menjadi primitif dan takut akan sesuatu yang tidak kita ketahui.

Dalam perbincangan, kami membuat kesimpulan, bahawa manusia itu perlu memperkukuhkan peniliannya. Di universiti atau institusi pendidikan, manusia itu diajar untuk kuat membuat penilaian dan tahu membuat penilaian yang betul. Kehidupan adalah membuat pilihan. Sudah tentu, kita tidak akan mahu penilaian kita ditentukan oleh orang lain, kerana kita 'percaya' kepadanya - kononnya, dia akan membuat pilihan yang terbaik untuk kita.

Tiada ulasan: